logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το ISIS

Παρόλα τα δικά μας σοβαρά προβλήματα της σκληρής δηλαδή διαπραγμάτευσης με τους λεγόμενους εταίρους μας, σε καμία περίπτωση δε πρέπει να παραβλέψουμε και τις ιδιαίτερα σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις στη γύρω περιοχή. Άλλωστε, και η θέση και η δύναμη της Ελλάδας είναι βαρύνον επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις μας.

Σε αυτή τη γραμμή βρίσκονται οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Στα Βαλκάνια μάλιστα είχαμε πρόσφατα ένα άλλο επεισόδιο μεταξύ δύο από τις λεγόμενες αναθεωρητικές* χώρες, της Αλβανίας και της ΠΔΓΜ.

Το θέμα αυτό πρέπει να συγκεντρώνει την προσοχή μας για τον απλό λόγο ότι οι χώρες αυτές ποτέ δεν ενεργούν από μόνες. Πάντα έχουν κάποιον ισχυρό που από τα παρασκήνια τις καθοδηγεί. Την ίδια στιγμή στην Ουκρανία τα πράγματα έχουν τελματώσει και η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ δεν τηρείται από τις δύο πλευρές.   

Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση είναι επείγουσα στη Μέση Ανατολή. Για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του ISIS , πρέπει το τελευταίο να αντιμετωπιστεί όπως πριν εβδομήντα και πλέον χρόνια αντιμετωπίστηκαν οι ναζί. Μια διεθνής συμμαχία από ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κίνα ως ηγέτες και την βοήθεια όλων των υπολοίπων κρατών του ΟΗΕ είναι αναγκαία  με τους εξής στόχους:

-    Άμεση καταστροφή των πηγών χρηματοδότησης και εξοπλισμού της ISIS
-    Άμεση εξάρθρωση των κυκλωμάτων που τροφοδοτούν το ISIS με μαχητές/ μισθοφόρους
-    Ενίσχυση με όπλα και λοιπό επιμελητειακό υλικό των χωρών που μάχονται το ISIS σήμερα, δηλαδή Ιράκ, Συρία, Ιράν και Κουρδιστάν  
-    Εξουδετέρωση των φιλικών σχέσεων ή κυκλωμάτων προς το ISIS της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας
-    Ένταση της ενημέρωσης για την απομυθοποίηση του ISIS

Η περίπτωση της ήττας του ISIS στην πόλη Κομπάνι της βορειοανατολικής Συρίας, κοντά στα σύνορα με τη Τουρκία, είναι χαρακτηριστική. Το ISIS κάθε άλλο παρά αήττητο είναι. Χρειάζεται μια άλλη Τεχεράνη (1943) και όπως εκείνη σήμανε την απαρχή της συντριβής των ναζί, έτσι και η νέα να σημάνει το τέλος του ISIS.

*Αναθεωρητικές χώρες είναι οι χώρες που επιζητούν την αλλαγή των συνόρων προς όφελος τους.