logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Πως βγαίνουν οι χώρες από τη κρίση

Ο εξαιρετικός οικονομολόγος Τομά Πικετί που έγινε διάσημος με το έργο του «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» (εκδόσεις Πόλις) με πρόσφατη παρέμβαση του στην εφημερίδα Λιμπερασιόν, έθεσε το θέμα της αντιμετώπισης του χρέους των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και κατά συνέπεια της εξόδου από την κρίση.

Όπως και άλλοι σοβαροί αναλυτές έχουν τονίσει η καταπολέμηση και απομείωση του χρέους είναι σχεδόν αδύνατη και εξόχως βασανιστική για τους λαούς των χωρών με τη μέθοδο των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μια τέτοια προσαρμογή επιχειρήθηκε στην Ελλάδα με αποτέλεσμα την αποσάθρωση της παραγωγικής ικανότητας και την εκτίναξη της ανεργίας. Μάλιστα η υποτιθέμενη επιτυχία της μεθόδου σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Κύπρος, κτλ, είναι μύθος.

Αρκεί να πούμε για την Πορτογαλία μόνο, ότι το πιο ικανό μέρος του εργατικού δυναμικού της ξενιτεύεται, η φτώχια καλπάζει και η ανάπτυξη καρκινοβατεί με δημόσιο χρέος στο 130% του Α.Ε.Π.!

Ο άλλος τρόπος είναι ο πληθωρισμός, λέει ο Πικετί. Δηλαδή η διοχέτευση χρήματος στις χώρες που βρίσκονται υπό πίεση για την χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής αλλά και του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.  

Αυτό θα αυξήσει με γρήγορους ρυθμούς, το Α.Ε.Π. και θα μειώσει με ανάλογη ταχύτητα το λόγο χρέους προς Α.Ε.Π. των χωρών. Βέβαια θα προκαλέσει πληθωρισμό, αλλά ελεγχόμενο όπως έγινε στις Η.Π.Α. τα προηγούμενα χρόνια.

Η μέθοδος αυτή είχε σαν αποτέλεσμα σύμφωνα με τον Πικετί, τη μείωση του χρέους της Γαλλίας στο 30% του Α.Ε.Π. στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν το 1945 ήταν 200%!

Στο θέμα θα επανέλθουμε.