logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Λογιστική αποτίμηση δημόσιου χρέους...

Έχουμε διαβάσει την άποψη για την μέτρηση του δημοσίου χρέους και την αποτίμηση του με βάση την πολύ διαδεδομένη στην ιδιωτική οικονομία μέθοδο της προεξόφλησης στην παρούσα αξία και όχι στην ονομαστική.

Σύμφωνα με αυτήν την μέθοδο η παρούσα αξία (present value) του χρέους μας, είναι σημαντικά μικρότερη από την ονομαστική (face value) και έτσι θα μπορούσαμε με απλή αλλαγή μεθόδου να μειώσουμε αρκετά την αξία των οφειλών μας!

Βέβαια, οι Ευρωπαϊκές συνθήκες (Συνθήκη Μάαστριχ) αναγνωρίζουν μόνο την ονομαστική αξία και όχι την προεξοφλημένη. Τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιούν και οι άλλοι μεγάλοι παγκόσμιοι οφειλέτες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Άρα κάπως δύσκολο να εκμεταλλευτούμε την περίσταση και με δεδομένο ότι το δικό μας όφελος θα είναι αντιστοίχως ζημία για τους δανειστές μας, π.χ. Γερμανία, πράγμα που είναι δύσκολο να αποδεχθούν.

Εξ’ άλλου και η δική μας απαίτηση κατά της Γερμανίας, για το κατοχικό δάνειο του Μαρτίου του 1942, αν εφαρμοστούν οι ίδιο λογιστικοί τρόποι μέτρησης, θα πρέπει να εκμηδενιστεί!