logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Είναι το Ευρώ κοινό νόμισμα; (1)

Οικονομική εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα την είδηση ότι οι Τσέχοι σε ποσοστό 69% είναι κατά του Ευρώ και απορρίπτουν την ένταξη στην ευρωζώνη. Αλλά αυτό δεν προκαλεί πλέον έκπληξη. Δεν είναι μόνο η Τσεχία αλλά και οι βαλκανικές χώρες μέλη της Ε.Ε.: Ρουμανία και Βουλγαρία και παραπέρα η Ουγγαρία αλλά και η Σουηδία που αντιστέκονται στην ευρωζώνη. Και βέβαια να μην αναφερθούμε στη περίπτωση της Βρετανίας που θα συζητήσει και την έξοδο από την Ε.Ε.

Φαίνεται λοιπόν ότι μετά την είσοδο των οικονομικά καχεκτικών βαλτικών χωρών η διεύρυνση της ευρωζώνης έχει σταματήσει ελλείψει υποψήφιων εισόδου!

Ο λόγος είναι προφανής και οι χώρες μη μέλη της ευρωζώνης τον βλέπουν καθημερινά. Και ο λόγος είναι το παράδειγμα της Ελλάδας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Δηλαδή σχετικά φτωχές χώρες που για μάλλον συμπτωματικούς λόγους – όπως και οι βαλτικές χώρες – βρέθηκαν στην ευρωζώνη.

Γιατί λοιπόν ιδιοκτήτης του κοινού νομίσματος δεν είναι όλες οι χώρες όπως διακηρύσσεται. Και ο εκδότης του νομίσματος η ΕΚΤ δεν είναι ο φύλακας της νομιμότητας και του χαμηλού πληθωρισμού.

Ο ιδιοκτήτης του νομίσματος είναι οι λεγόμενες πλεονασματικές χώρες, δηλαδή οι εξαγωγικές χώρες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ υπακούει σε αυτές. Οι υπόλοιπες χώρες είναι εκβιαζόμενες. Αν δεν υπακούσουν, απειλούνται οι τράπεζες τους με οικονομική κατάρρευση.

Έτσι, μόνο ΟΝΕ δεν είναι. Αυτά βλέπουν εν ολίγοις οι υπόλοιπες χώρες και φεύγουν μακριά.

Όμως το θέμα έχει πολλές παραμέτρους και υπάρχουν σημαντικές ιστορικές αναφορές, ώστε επί του θέματος να επανέλθουμε.