logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Εμπόριο ελπίδας

Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή*:

«Όταν πια έγινε φανερό ότι λίγες μέρες ή και ώρες απέμειναν για τον (βασιλιά) Παύλο, η Φρειδερίκη και οι αυλικοί σκέφθηκαν τη Μεγαλόχαρη που η εικόνα της είχε μεταφερθεί το 1915 από την Τήνο για να σωθεί ο πατέρας του Κωνσταντίνος από την πνευμονία.

Έτσι, το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα θα επαναληφθεί η μεσαιωνική εκείνη τελετουργία που είχε πείσει πολύ κόσμο ότι ο Κωνσταντίνος σώθηκε από θαύμα της Παναγίας. Μόνο που τώρα θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα μέσα για την άμεση μεταφορά της εικόνας, χωρίς κανένα βέβαια αποτέλεσμα.

Με κυβερνητική εντολή, το αντιτορπιλικό Ιέραξ, φέρνει στις 3 Μαρτίου (1964) από την Τήνο την εικόνα. Στην αποβάθρα περιμένουν ο διάδοχος, ο πρωθυπουργός, υπουργοί, ο Αρχιεπίσκοπος, μητροπολίτες, ο αρχηγός ΓΕΝ, ο επικεφαλής του στρατιωτικού οίκου του βασιλιά στρατηγός Δόβας, κα.

Την ίδια μέρα, δημοσιεύεται ιατρικό δελτίο που αναφέρει ότι η κατάσταση του βασιλιά είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Σε τρεις μέρες, στις 6 Μαρτίου (1964) το απόγευμα, ο Παύλος πεθαίνει….. Είκοσι μια  μέρες ύστερα από το θάνατο του βασιλιά, θα δοθεί στη δημοσιότητα** έκθεση του καθηγητή Θ. Δοξιάδη όπου για πρώτη φορά αναφέρεται ότι, στις 31 Ιανουαρίου (1964), διαπιστώθηκε ακτινολογικά νεόπλασμα στο στομάχι (πυλωρός) του Παύλου, που αργότερα έκανε μετάσταση.»

Έχουν περάσει 51 ολόκληρα χρόνια από τότε. Και όμως οι επαναλήψεις και οι αναλογίες συνεχίζονται. Αυτός είναι ο φόβος του θανάτου λένε κάποιοι, το δέος ενώπιον του ανεπίστρεπτου γεγονότος.

Σύμφωνοι, αλλά όσοι προπαγανδίζουν την αιώνια ζωή γιατί μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία που καταλήγει τελικά σε εμπόριο ελπίδας; Μήπως θα ήταν προτιμότερο να προπαγανδίζουν όλοι και ανοιχτά καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας, καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερα φάρμακα, καλύτερους μισθούς και συντάξεις;   

Άλλωστε η βοήθεια και η μεσολάβηση του θείου για όποιον πιστεύει σ’ αυτή τη δύναμη, είναι υπόθεση προσωπική και απολύτως σεβαστή.  

* Από το βιβλίο του Σπύρου Λιναρδάτου «Από τον εμφύλιο στη χούντα»
**Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ανακοινωθεί η πραγματική ασθένεια του Παύλου