logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Είναι θεσμοί ή δανειστές;

Όταν την Άνοιξη του 2010 και κατόπιν ατυχών χειρισμών της τότε κυβέρνησης, διαπιστώθηκε ότι η χώρα ήταν αδύνατο να δανεισθεί από τις λεγόμενες αγορές, λόγω των δυσθεώρητων επιτοκίων, δημιουργήθηκε η Τρόικα των δανειστών που αποτελούνταν από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Το σχήμα αυτό ήταν το λιγότερο παράξενο, αφού για πρώτη φορά δύο ευρωπαϊκοί θεσμοί (η ΕΚΤ και η Κομισιόν) θα γίνονταν επισήμως δανειστές και πέρα από τις διακρατικές σχέσεις.  Βέβαια η ΕΚΤ σύμφωνα με το καταστατικό της δεν μπορεί να δανείζει απ’ ευθείας χώρες της Ευρωζώνης αλλά μόνο εμμέσως, μόνο δηλαδή από το τραπεζικό σύστημα.

Για το ΔΝΤ η συμμετοχή δικαιολογήθηκε ως ο οργανισμός με τη μεγάλη εμπειρία στο πώς να «βοηθάει» χώρες με ελλειμματικά ισοζύγια πληρωμών και λοιπές δημοσιονομικές ανισορροπίες να επανέρχονται. Βέβαια το ΔΝΤ μόνο αποτυχίες έχει στο ενεργητικό του τις τελευταίες δεκαετίες (Άπω Ανατολή, Ρωσία, Λατινική Αμερική, Αφρική).

Προκειμένου τώρα να καταστεί δυνατός ο ρόλος της κομισιόν, σχεδιάστηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός δια μέσου του οποίου οι χώρες της Ευρωζώνης δανείζουν την Ελλάδα. (ΕΤΧΣ)

Με το περίφημο PSI, κατά το δεύτερο μνημόνιο το 2012, οι χώρες της Ευρωζώνης μέσω του ΕΤΧΣ δανείζουν στην Ελλάδα το ποσό των 135 – 140 δις. Τα μισά από τα χρήματα αυτά, δηλαδή περίπου 60 – 65 δις πηγαίνουν για τη διάσωση των τραπεζών γαλλογερμανικών συμφερόντων που είχαν στο χαρτοφυλάκιο τους ελληνικά ομόλογα τα οποία «κουρεύτηκαν» και διαπραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά στο 20% της ονομαστικής τους αξίας.

Τα υπόλοιπα χρήματα πήγαν για την εξόφληση τοκοχρεολυσίων και μόνο ένα μικρό 5% των δανείων έμεινε στη χώρα μας. Με λίγα λόγια, οι «θεσμοί» γίνονται δανειστές με τα χρήματα των πολιτών τους και σώζουν τις τράπεζες τους!

Κατόπιν, όταν οι πολίτες τους διαμαρτύρονται, κατηγορούν τους έλληνες για τεμπέληδες και πείθουν σχεδόν τους πολίτες τους να στραφούν κατά των ελλήνων! Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ, που θα μπορούσε να έχει λύσει το θέμα με την έκδοση ευρωομολόγου, λειτουργώντας ως «δανειστής του τελευταίου καταφυγίου», νίπτει τας χείρας της, ισχυριζόμενη ότι δεν της το επιτρέπει το καταστατικό της.

Βέβαια, θα μπορούσε να το τροποποιήσει και να λειτουργεί όπως η αμερικάνικη fed.

Προφανώς δεν ήθελαν όλοι οι ευρωκράτες.       

Στο θέμα θα επανέλθουμε.