logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Ευρωζώνη: Εξαγωγέας αστάθειας

Η ραγδαία και απρόσμενη για το βάθος της πτώση του Ευρώ, προβληματίζει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι αμερικάνοι έχουν σταθεροποιήσει την ανοδική τάση της οικονομίας τους τους τελευταίους έξι μήνες και μάλιστα υπάρχουν σκέψεις για αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να προλάβει άνοδο του πληθωρισμού.

Οι ευρωπαίοι και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη, βρίσκονται μερικά χρόνια πίσω. Παλεύουν ακόμα με την κρίση που άρχισε στα μέσα του 2008, κορυφώθηκε το 2009-2010 στην Αμερική και μεταδόθηκε την ίδια περίοδο στη γηραιά ήπειρο με τα χαρακτηριστικά αρχικά της χρηματοπιστωτικής κρίσης και αργότερα της κρίσης χρέους των χωρών του Νότου.

Έκτοτε τα πράγματα μοιάζουν παγωμένα. Καμία ουσιαστική πρόοδος για τις χειμαζόμενες οικονομίες του Νότου, ενώ η μείωση της τιμής του Ευρώ ευνοεί τη Γερμανία πρωτίστως λόγω εξαγωγικής υπερτροφίας (περίπου 1,2 τρις για το 2014).

Προφανής χαμένος της υπόθεσης είναι οι Η.Π.Α. αφού η ενίσχυση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ μειώνει την ικανότητα εξαγωγών και δυσχεραίνει την θέση πολλών δανειοληπτών σε δολάρια, παγκοσμίως.

Μάλιστα ο ψύχραιμος αναλυτής, οικονομολόγος και νομπελίστας Paul Krugman, βλέπει την κατάσταση ως εξαγωγή των προβλημάτων της Ευρώπης στον υπόλοιπο κόσμο! Και παραπέρα διατηρώντας τις επιφυλάξεις του για την συνέχεια, συμβουλεύει την Fed να μην βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια γιατί μπορεί να μην υπάρχει πλέον ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Αμερική αλλά κάλλιστα μπορεί να γίνει εισαγωγή από την Ευρώπη! Καμία αύξηση επιτοκίων μέχρι να νικηθεί πλήρως και παντού, συμπεραίνει.