logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Ποιος πληρώνει;

Το δημόσιο χρέος των τριών μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης δηλαδή της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας ξεπερνά συνολικά το 68% του δημόσιου χρέους όλων των χωρών της Ευρωζώνης που ανέρχεται σε περίπου 13 τρις. Και οι τρεις αυτές χώρες έχουν σήμερα η κάθε μια, δημόσιο χρέος που ξεπερνά τα 2 τρις!

Είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψει κανείς πως τα χρέη αυτά κάποτε θα πληρωθούν. Ο μηχανισμός της δημιουργίας των δημόσιων χρεών είναι σχετικά απλός: Οι ελίτ των χωρών που ελέγχουν τους μηχανισμούς του κράτους, προβαίνουν σε συνεχείς δανεισμούς ισχυριζόμενοι ότι εξυπηρετούν τις κοινωνικές – λαϊκές ανάγκες. Στην πραγματικότητα όμως τα χρήματα ενθυλακώνουν σε μεγάλο μέρος οι ίδιοι, ενώ μόνο ψιχία καταλήγουν στους έχοντες την πραγματική ανάγκη.  

Έτσι, όπως λέγαμε και χτες, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Μόνο που οι πλουσιότεροι δεν χρωστάνε σε κάποιους δανειστές γιατί τα δάνεια τα χρωστά η χώρα!

Ακόμα και η Γερμανία που εμφανίζεται ως το κράτος όπου τηρούνται οι κανόνες, εμφανίζει τα παραπάνω χαρακτηριστικά εντονότατα. Δηλαδή μια ελίτ που συνεχώς πλουτίζει και μια εργατική τάξη που συνεχώς χάνει χρήματα και δικαιώματα.

Όταν, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, το πράγμα έρχεται στο «ποιος πληρώνει», τότε αρχίζουν τα σκληρά μέτρα περικοπών που σε ποσοστό 99% αφορούν τους αδύναμους πολίτες. Δηλαδή για να πληρωθεί το ρηθέν, «άλλος τρώει και άλλος πληρώνει!».