logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Για μια φούχτα ευρώ.

Γνωστή δημοσιογράφος σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή έλεγε ότι στην Ευρώπη «βρέχει» χρήμα και εμείς είμαστε εκτός. Πραγματικά δεν έχει άδικο. Όπως έχουμε ξαναγράψει, ακόμα και η Πορτογαλία δανείζεται με μικρότερα επιτόκια από τις Η.Π.Α.! Το ερώτημα είναι αν εξυπηρετούνται με τα χρήματα αυτά οι ανάγκες των καθημερινών, φτωχών ανθρώπων. Καταφανώς όχι.  

Αν συνέβαινε αυτό, τότε θα είχαμε στην Ευρώπη καθοδική τάση για τους δείκτες της φτώχειας και τέλος πάντως οι φτωχοί και οι άνεργοι θα μειώνονταν. Δυστυχώς η ανεργία, κύρια πηγή της φτώχειας, έχει ανέλθει πανευρωπαϊκά σε πρωτοφανή επίπεδα.

Από τη στήλη μας αυτή έχουμε δημοσιεύσει πληροφορίες και το link για μια πανευρωπαϊκή, διαχρονική έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και στην οποία αποδεικνύεται ότι τα κοινωνικά κονδύλια των προϋπολογισμών κρατών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν βελτίωναν την κοινωνική κατάσταση αυτών για τους οποίους υποτίθεται εδίνονταν!  

Ήδη έχουμε κάνει σχετικές αναφορές για το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία όπου το ένα στα τρία παιδιά βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση. Ωστόσο, σε ανάλογες στιγμές έχει ξαναβρεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ζυγίζοντας και τις δυνατότητες μας, και παραδοθούμε αμαχητί, τότε θα μας ταιριάζει ο τίτλος εκείνου του παλιού σπαγγέτι γουέστερν: για μια φούχτα δολάρια ή καλύτερα για την περίπτωση μας, ευρώ.