logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Το λάθος ήταν το σωστό.

Ο σημαντικός γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ (1788 – 1860) ήταν δύσκολος χαρακτήρας, ωστόσο ιδιοφυής. Μεταξύ των άλλων έλεγε ότι όταν κάποιος ανακαλύπτει μια αλήθεια, πρώτα γίνεται από τους κατεστημένους περίγελως, μετά απαξιώνεται ως περίπου ανήθικος, μετά οι άλλοι το σκέφτονται και τέλος η αλήθεια του αναγνωρίζεται πανηγυρικά.

Τον δύστροπο φιλόσοφο δικαίωσε αργότερα ένας άλλος γερμανός και εβραίος μαζί, ο καλότροπος Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879 – 1955). Ο Αϊνστάιν είχε διαπιστώσει ότι το σύμπαν διαστελλόταν συνεχώς και παρά τις τεράστιες βαρυτικές έλξεις, για ένα άγνωστο λόγο που ο ίδιος νομίζω απέδωσε ως σταθερά λ.

Έπεσαν λοιπόν πάνω του όλοι οι κατεστημένοι για το πόσο εξέθετε την πανεπιστημιακή κοινότητα με τις υποτίθεται παραξενιές του και ο αγαθός Άλμπερτ το πήρε πίσω. Σήμερα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι το σύμπαν διαστέλλεται και ότι αυτό οφείλεται στην σκοτεινή ύλη ή αντιύλη που αποτελεί και τα ¾ της ύλης, παρόλο που είναι αόρατη!

Στις αρχές του 2012 ο Πολ Κρούγκμαν αρθρογραφούσε στους NYT για την σχεδόν βέβαιη και μάλλον επιβαλλόμενη συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ ώστε να ανασυγκροτηθεί μέσα από ένα εθνικό νόμισμα η οικονομία της. Διαφορετικά την περίμεναν υψηλή ανεργία, αποπληθωρισμός και αύξηση του δημοσίου χρέους.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Οι γερμανοί που κατέστρωναν β’ πλάνα, φοβήθηκαν ότι δεν θα τους βγουν και οι εντόπιοι υποστηρικτές τους δαιμονοποίησαν την όποια συζήτηση για ένα εθνικό πλάνο σωτηρίας με μόνιμη ή πρόσκαιρη αποδέσμευση από το Ευρώ.

Μάλιστα κατέβηκαν και στις εκλογές με το σύνθημα «κάτω τα λόμπυ της δραχμής»! Και κατάφεραν να τις κερδίσουν! Μετά όμως, αυτά που πρόβλεψε ο κος Κρούγκμαν και παρόλο που ίδιος εντωμεταξύ άλλαξε γνώμη, έγιναν. Τεράστια ανεργία, διαλυτικός αποπληθωρισμός. Το λάθος ήταν το σωστό.