logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Νέα ή παλιά Ένωση

Είναι παράδοξο οι Η.Π.Α. να παρεμβαίνουν υπέρ ενός μέλους του στενού πυρήνα της Ε.Ε., της Ελλάδας. Ωστόσο υπάρχουν εξηγήσεις.

Η πρώτη εξήγηση αφορά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανα της. Τους ευρωκράτες με μια λέξη. Είναι προφανές ότι οι τελευταίοι ως φιλόδοξοι φορείς του πνεύματος της νέας ευρωαυτοκρατορίας, απαιτούν πλήρη εμπέδωση και υποταγή για τις και προς τις διαθέσεις τους από όλα τα μέλη.

Όποιος εκφράζει διαφορετική άποψη πρέπει να υποτάσσεται ανεξάρτητα αν η άποψη είναι σύμφωνη με τις αρχές που υποτίθεται πρεσβεύει η Ε.Ε. Εκείνο που προέχει είναι τα συμφέροντα και οι σκοποί της Αυτοκρατορίας. Αυτό φυσικά αφήνει χώρο για την ορθολογική ας πούμε παρέμβαση κάποιου άλλου, π.χ. των Η.Π.Α.

Οι άλλοι λόγοι παρέμβασης των Η.Π.Α. υπέρ Ελλάδας είναι η προφανής αντίθεση της προς την δημιουργία της νέας τάξης στην Ευρώπη, οι οικονομικοί κίνδυνοι που αφορούν και επηρεάζουν την ίδια από την ισχνή ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και τέλος η γεωπολιτική αστάθεια σε Μέση Ανατολή, Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δυστυχώς λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα όπως δομείται και κυρίως από τις ιδέες που εμφορείται, θυμίζει περισσότερο την Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα και της Ιερής Συμμαχίας, παρά σύγχρονη κοινωνική πολιτική ένωση του 21ου η οποία να οδηγεί σε κάτι νεωτερικό.

Πάντως η διαπίστωση της κυρίας Μέρκελ ότι είναι καλύτερα να συζητάμε μεταξύ μας παρά να συζητάνε για μας οι άλλοι, είναι μια έκφραση αυτογνωσίας αλλά και ελπίδας.