logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Πίστη και εμμονή για το πιστωτικό γεγονός!

Η Ελλάδα, ως γνωστό, είναι μια χώρα με παρελθόν πτωχεύσεων. Τρεις τον 19ο αιώνα, τουλάχιστον μια τον 20ο και γενικά μια ασταθή πορεία περί τα δημοσιονομικά της.

Ένας γνωστός αμερικάνος μελετητής, ο καθηγητής Κένεθ Ρόγκοφ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χώρες που συνήθως πτωχεύουν έχουν, δυστυχώς, πτωχευτικό παρελθόν!

Μοιραία λοιπόν η πτώχευση ως πραγματικότητα ή απειλή, επανήλθε για τη χώρα μας στις αρχές του 21ου αιώνα. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι αυτή τη φορά η Ελλάδα είναι σε ένα νομισματικό πλαίσιο που λέγεται ευρω-κοινό νόμισμα 18 κρατών ή καλύτερα ευρωνόμισμα ενώ μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση το αναφέρει ως γερμανικό ευρωνόμισμα ή ευρω-μάρκο.

Ωστόσο, επί μια σχεδόν δεκαετία αυτή του 2002-2010 η χώρα μας όπως και άλλες χώρες του νότου, πλήρωσε ακριβά το νόμισμα. Το «στήριξε» δηλαδή για να είναι γερμανικό ευρωνόμισμα. Άλλωστε, καθ’ ομολογία των πλέον έγκυρων γερμανικών μέσων (δες Der Spiegel) η πρόσφατη κρίση δανεισμού της Ελλάδας έχει ωφελήσει την Γερμανία έως τα 70 δις!

Φαντάζει λοιπόν γελοίο να μας εκβιάζουν με πιστωτικό γεγονός  οι Γερμανοί. Δηλαδή, από’ κει που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι.