logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Υποκριτική στάση

Σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή μεγάλης ακροαματικότητας με καλεσμένο τον υπουργό επί των κοινωνικών υποθέσεων, οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή.

Μεταξύ των άλλων ακούσαμε να αναφέρονται οι ερωτώντες δημοσιογράφοι στον σχεδιαζόμενο νόμο για τα εισοδήματα εξωτερικού που σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα φορολογούνται με κατ’ αποκοπή συντελεστή 15 -20% και τα χρήματα αυτά θα «νομιμοποιούνται» φορολογικά.

Την έκπληξη μας προκάλεσε όμως η απαξιωτική αναφορά των συγκεκριμένων που ισχυρίζονταν ότι τα χρήματα αυτά θα είναι ή μπορεί να είναι από παράνομες δραστηριότητες και με αυτό τον τρόπο να «ξεπλένονται» κ.τ.λ.

Και λέμε έκπληξη για τρεις λόγους:

1)    Γιατί η φορολογική τακτοποίηση σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και αθώωση ή παράβλεψη τυχόν τελεσθέντων ποινικών αδικημάτων. Παλιότερα μάλιστα θυμάμαι, οι δάσκαλοι του φορολογικού δικαίου δίδασκαν – προφανώς το ίδιο κάνουν και σήμερα – ότι το ίδιο το φορολογικό δίκαιο είναι αμοραλιστικό, δηλαδή προκειμένου να επιβληθεί η φορολόγηση, είναι αδιάφορη η νομιμότητα ή μη της πηγής προέλευσης.
Αλλά δίκαια όπως το ποινικό θα επιληφθούν σχετικά αν υπάρχουν ποινικά, κτλ, αδικήματα.
2)    Ανάλογες διατάξεις έχουν εισαχθεί δύο φορές πρόσφατα στην ελληνική έννομη τάξη, ήτοι οι νόμοι 3259/04, άρθρο 38 και 3842/10, άρθρο 18.
3)    Ίδιοι νόμοι έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλές χώρες της Ε.Ε., π.χ. Ιταλία κτλ.

Προς τι λοιπόν όλη αυτή η ανησυχία. Ήταν πραγματική και είχε πηγή την άγνοια ή ήταν προσποιητή με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων;

Μάλλον το δεύτερο γιατί οι καλοί δημοσιογράφοι απ’ όσο θυμόμαστε, ήταν εδώ όταν ίσχυσαν οι νόμοι που προαναφέραμε.