logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Επαναφορά στην... ευτυχία

Σύμφωνα με το έγκυρο ινστιτούτο Gallup και σε έρευνα που διενέργησε σε 143 χώρες για την «ευτυχία», οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν στην Παραγουάη. Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 77 και η Κύπρος στη θέση 76. Να τονιστεί ότι η έρευνα διενεργείται κάθε χρόνο. Θυμόμαστε την Ελλάδα εκεί γύρω στο 2005 στη θέση 20 ή κάτι τέτοιο και αναρωτιόμαστε αν πέρασαν αιώνες από τότε.

Και βέβαια δεν πέρασαν αιώνες. Πέρασε όμως ο οδοστρωτήρας του χρέους, του Δ.Ν.Τ. και της σύνολης Τρόικας.

Βλέποντας και τις υπόλοιπες χώρες, στην τρίτη καλύτερη θέση βρίσκεται το Εκουαδόρ (Ισημερινός) και ανακαλούμε μια όχι και τόσο παλιά ιστορία. Όπως και εμείς, το Εκουαδόρ είχε πρόβλημα δημόσιου χρέους ώσπου το 2007, αν δεν κάνουμε λάθος, εξελέγη πρόεδρος της χώρας ο Ραφαέλ Κορέα. Σπουδασμένος στα καλά πανεπιστήμια των Η.Π.Α. αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα του χρέους όχι με τη γνωστή συνταγή αλλά με λογιστική απογραφή του χρέους ώστε να εντοπιστεί το μέρος εκείνο που είχε συναφθεί παράνομα (απεχθές χρέος).

Παράλληλα περιόρισε το Δ.Ν.Τ. και απομάκρυνε τα λεγόμενα κοράκια. Τότε οι φέροντες τα ομόλογα του απεχθούς χρέους του Εκουαδόρ, πανικόβλητοι άρχισαν να τα πωλούν σε τιμές κατώτερες κατά 70% της τιμής έκδοσής τους. Έτσι μπόρεσε να κουρέψει το χρέος ή μεγάλο μέρος του κατά 70% (!) και να επαναφέρει την χώρα σε ένα ήρεμο και φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Κοιτώντας και τις υπόλοιπες χώρες που απαρτίζουν τη πρώτη πεντάδα, διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι όλες είναι χώρες της Λατινικής Αμερικής. Χώρες δηλαδή που λίγο ως πολύ στο παρελθόν είχαν προβλήματα δημοκρατίας, οικονομίας, κτλ.

Έτσι καταλήγουμε στη σκέψη ότι με κάποιες ορθολογικές κινήσεις και βέβαια πολύ θάρρος, μπορεί να διορθωθεί το κακό ακόμη και στη δική μας χώρα!