logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Μύθοι και πραγματικότητα

Συνέπεσε αυτές τις μέρες να δουν το φως της δημοσιότητας τρεις σημαντικές μελέτες από ξεχωριστά μέσα και ινστιτούτα που ανατρέπουν τις στερεότυπες απόψεις για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και την πατρίδα μας. Για αυτές τις απλουστευτικές απόψεις έχουμε ήδη κάνει αναφορά.

Ωστόσο είναι διαφορετικό να αναγράφονται και να ακούγονται στα μέσα, εκείνα που θα χαρακτηρίζαμε λαϊκιστικά (π.χ. Bild) και άλλο πράγμα να εκφέρονται από επίσημους φορείς της σημερινής ευρωπαϊκής κατεστημένης τάξης όπως ο κ. Σόιμπλε αλλά και ο πρώην της Ε.Κ.Τ. κ. Τρισέ.

Στην αναφορά μας τονίσαμε ότι η απλοϊκότητα των επιχειρημάτων δεν είναι τυχαία αλλά εξυπηρετεί την εύκολη διείσδυση στη κοινή γνώμη.

Η πρώτη έρευνα προέρχεται από την γνωστή βρετανική εφημερίδα Independent και δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αφορούσε δε το χρόνο εργασίας στην Ε.Ε.. Οι Έλληνες λοιπόν είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι με μέσο όρο εργασίας άνω των 42 ωρών την εβδομάδα. Ακολουθούν οι Πορτογάλοι και τελευταίοι στη λίστα είναι οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί!

Η επόμενη, έρευνα γερμανικού ινστιτούτου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χρόνια της κρίσης οι φόροι για τους φτωχότερους στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 337% (!) ενώ για τους πλουσιότερους μόνο κατά 9%.

Και η τρίτη προέρχεται από την εξαιρετική έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. σχετικά με το αν ο καθαρός κοινωνικός μισθός, αυτός δηλαδή που σκοπεύει να στηρίξει την εργατική τάξη στην Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία για την τελευταία δεκαπενταετία (1995-2010), προκάλεσε δημοσιονομικά ελλείμματα. Το συμπέρασμα είναι ότι ο καθαρός κοινωνικός μισθός σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες είναι αρνητικός, υποδηλώνοντας ότι, όποια και αν είναι η θεμελιώδης αιτία για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες στην Ελλάδα και στις χώρες της νότιας Ευρώπης, αυτές δεν έχουν προκληθεί από την επιδότηση του εισοδήματος της εργατικής τάξης. (www.ineobservatory.gr)