logo el

banner jobs

facebook linkedin     el en

Διαπραγμάτευση vs Chicken game

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό δημόσιο χρέος, εμπλέκουν βέβαια τις φορολογικές και λογιστικές υπηρεσίες  και το βαθμό που αυτές μπορούν να αποκριθούν προκειμένου να το ελέγξουν.
Προχθές ο αρμόδιος υπουργός, εξέφρασε φόβους ότι είναι πιθανό το χρέος να υπερβεί ακόμα και το 180% του Α.Ε.Π., όταν σήμερα είναι στο 177%.

Είναι προφανές ότι όλες οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια απότυχαν και αντί να μειώσουν το λόγο χρέους προς Α.Ε.Π., τον έστειλαν σε πρωτοφανή ύψη. Προκύπτει λοιπόν ανάγκη για πολιτική διαπραγμάτευση που θα αλλάξει την κατάσταση των πραγμάτων.

Η διαπραγμάτευση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι σκληρή και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, να ακολουθήσει κανόνες και πρακτικές του maxmin όπου δηλαδή μεγιστοποιείς τα λίγα που κατέχεις και όχι του minmin όπου ελαχιστοποιείς ακόμα και τα λίγα, το άλλως λεγόμενο «παιχνίδι του δειλού» ή chicken game.

Είναι πολύ γλαφυρό ένα άρθρο του Πολ Κρούγκμαν, την προηγούμενη εβδομάδα στους N.Y.T. για αυτό το θέμα με ακριβώς τον ίδιο τίτλο: Chicken game.